Jak powstaje olej sezamowy?

Tak naprawdę olej sezamowy jest znany i ceniony już od tysięcy lat. Stopniowo odkrywano jego wartości zdrowotne, stosując go zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz ciała. Wspomaga on regenerację ciała i odżywienia skórę dzięki zawartości cynku wpływającego na produkcję kolagenu. Wykazuje też wysoki wskaźnik działania oczyszczającego i poprawia elastyczność skóry, dlatego można go stosować do demakijażu twarzy, a także masażu. O jego właściwościach można przeczytać na olejenazdrowie.pl.
Tej oleistej substancji można używać do płukania jamy ustnej i regularnego olejowania włosów, które dzięki temu prostemu zabiegowi stają się odżywione, mocne i błyszczące - wyglądają jak po wizycie w salonie! Olej sezamowy warto stosować nie tylko w kosmetyce i medycynie, ale również w kuchni. Nadaje się do past, sałatek oraz dań mięsnych. Zawiera dużo błonnika, więc efektywnie poprawia metabolizm i przynosi ulgę w zaparciach. Przy regularnym zażywaniu może obniżać ciśnienie krwi oraz zapobiegać zmianom miażdżycowym. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwutleniającym korzystnie wpływa na układ krwionośny.
Jak powstaje ten drogocenny olej? Obecnie wiodącymi producentami sezamu są Indie oraz Chiny. To z tych roślin oleistych produkowany jest olej sezamowy, który znalazł tak szerokie zastosowanie, jak opisano powyżej. Pozyskuje się go w wyniku tłoczenia na zimno nasion sezamu - to nierafinowany produkt zachowuje najwięcej substancji prozdrowotnych. Co ciekawe, dostępne są dwie wersje produktu - jeśli do tłoczenia wykorzystuje się nieprażone nasiona sezamu, olej jest jasny i delikatny w smaku. Z prażonych nasion powstaje olej ciemny - wyrazisty i intensywny.
Skomentuj wpis